Verse pasta

Zelfgemaakt pasta is heerlijk, veel lekkerder dan de pasta’s die je in de supermarkt kan kopen. Ja, zelfs lekkerder dan de zogenaamde verse pasta’s die je in de koelingen vindt.
Je eigen pasta maken is niet moeilijk en is vrij snel te maken.

Ingrediënten (4-8 personen, afhankelijk van het gebruik van de pasta):
500 gram bloem (de pasta wordt nog lekkerder met 250 gram gewone bloem en 250 gram durum bloem)
5 eieren
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot er een korrelige massa ontstaat. Wanneer je geen keukenmachine hebt kan je het deeg ook met de hand kneden.  Haal de massa uit de keukenmachine en kneed het verder met de hand tot er een stevig deeg ontstaat. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het tenminste 30 minuten in de koelkast. Wanneer je het deeg weer uit de koelkast haalt, is het een soepel en makkelijk te bewerken deeg geworden. Het is belangrijk dat je niet teveel deeg in één keer gebruikt, want het droogt nogal snel uit. Verdeel het deeg daarom in 4 delen en gebruik eerst één deel, terwijl de rest in de koelkast blijft liggen.

Zonder pastamachine
Wanneer je geen pastamachine hebt is het maken van pasta heel wat meer werk, maar nog steeds de moeite waard. Begin het deeg uit te rollen zodat je een goede deegplak hebt om verder mee te gaan. Vouw het deeg dubbel en rol het vervolgens opnieuw uit. Blijf net zo lang rollen tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Op dit moment heb je fantastische lasagnebladen.
Wanneer je verse tagliatelle wilt hebben, snij je de plaken met een scherp mes in reepen.

Pastamachine

Pastamachine

Met pastamachine

Wanneer je een pastamachine hebt, wordt het een stuk makkelijker: het gaat sneller en je krijgt een fijnere, gelijkmatige pasta.
Begin met het deeg op de eerste stand door de pastamachine te halen. Vouw het deeg dubbel en haal het deeg opnieuw door de machine. Zet nu de machine naar de volgende stand en haal het deeg er door. Herhaal dit vervolgens (steeds 1 stand verder) totdat de gewenste dikte bereikt is. Wanneer het deeg te veel plakt is, dan kan je het met wat bloem bestrooien.
Ook nu heb je prachtige lasagnebladen. Met de hulpstukken die bij de meeste pastamachines zitten, kan je nu prachtige tagliatelle of Linguine maken.

Kook de pasta vervolgens met wat zout gedurende in ruim kokend water. (de kooktijd ligt tussen 30 seconden en 1 minuut)

 
Deeg in de pastamachine

Deeg in de pastamachine

Tagliatelle

Tagliatelle

Advertenties

One thought on “Verse pasta

  1. Pingback: Spaghetti Carbonara « Jaspers recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s